hannutanskanen1 "Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens" (Friedrich Schiller)

Järkevää jätteenpolttoa vihreän hirmuvallan raunioilla

  • Järkevää jätteenpolttoa vihreän hirmuvallan raunioilla

 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1368242647888

 

Oli aika jolloin vihreä hirmuvalta saneli, että jätteet piti kasata kaatopaikoille haisemaan, niitä ei saanut missään tapauksessa polttaa, vaikka jo wanhat roomalaiset osasivat hyödyntää jätteet näin ja estää hajun ja kulkutautien leviäminen. Edelleenkin valtaosa ihmisistä kuuliaisesti lajittelee jätteen puoleenkymmeneen eri pönttöön, jotka jäteauto sitten kaataa yhteen ja vie polttolaitokselle. Jopa vihreiden älykkö Osmo Soininvaara kritisoi tätä, koneellinen erottelu on paljon tehokkaampaa ja kannattavampaa.

Naapuri kertoi hupaisan esimerkin suuren firmansa työmaaruokalasta, jossa veitset, haarukat ja lusikat laitetaan omiin laatikoihinsa aterian päätteeksi, sitten kyökkimuija tulee ja kaataa kaikki yhteen isoon laatikkoon pesukoneeseen vietäväksi. Suomalainen on tunnollinen sääntöjen noudattaja, oli niissä järkeä tai ei.

Vuosia sitten keskustelin nimimerkillä sähköpostitse vihreiden Satu Hassin kanssa Europarlamentissa ja olimme parin sadan viestin jälkeen syvässä yhteisymmärryksessä, parlamentissa näytti aikaa riittävän vastailuun muutaman minuutin viiveellä. Sitten päätin tunnustaa väriä ja kerroin käsitykseni "teidän vihreiden suursaavutuksesta", Ämmäsuon avokaatopaikasta joka erityisesti aikaisin aamuisin kun ajoin Turuntietä lentoasemalle haisi usean kilometrin alueella hirvittävästi, oli pakko sulkea auton ilmastointi, miltä mahtoi tuntua asukkaista kymmenen kilometriä tuulen alapuolella? Kommunikaatio loppui siihen paikkaan, ei tavun tavua enää.

Nyt meillä on kuusi jätteenpolttolaitosta, oheisen uutisen jälkeen on 2014 avattu Vantaan Energian laitos ja suunnitteilla on kolme lisää, yhdeksän laitosta hoitaa asiantuntijoiden mukaan tehokkaasti koko maan jätteen, energiaa saadaan tuhansien kotien lämmittämiseen ja hajuhaitat ovat eilispäivää. Toivotaan että vihreiden korpivaellus oppositiossa kestää vielä ainakin viisitoista vuotta, maahan saadaan ehkä sinä aikana ihan järkevä infra.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Lauri Wirén

No, vihreiden hallituskaudethan kestävät tunnetusti vain kolme vuotta kerrallaan.

Hannu Tanskanen

Kierrätys on kiva asia, mutta nyttemmin myös luteet kiertävät vaatteiden/kalusteiden mukana taloudesta toiseen. Vahinko, sillä useimmilla suomalaisilla lapsiperheillä on varaa ostaa vain vaikkapa vanhat lastenvaunut viidelläkympillä, vain mamut saavat maksusitoumuksen uusiin tonnin Emmaljunga-vaunuihin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Luteet tarkistetaan kierrätettävistä tavaroista seuraavasti. Ulos levitetään valkoinen muovi, ja sen päälle tarkastettava tavara asetetaan. Tämän jälkeen taskulamppua tai otsalammpua käyttäen tarkistetaan kaikki mahdolliset kolot, joissa luteet voivat piileksiä. Merkkinä luteista ovat myös tummat tahrat esineessä. Luottokorttia tai muuta muovinpalaa käyttäen kaikki pinnat sivellään läpi. Valkoinen muovi on sen vuoksi, että siitä erottaa helposti pudonneet luteet.

Hannu Tanskanen

Entäs ne munat? Helpoin keino on kai sauna, käy huonekaluillekin, yli + 60 C neljässä tunnissa kuolevat sekä luteet että munat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luteethan taitavat ollakin venäjän tuontia ilman vastavuoroisuutta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #15

Luteita on Keski- ja Etelä-Euroopassa yleisesti. Niinpä hotellissa yöpyessä matkalaukkua ei kannattaisi säilyttää lattialla, eikä missään tapauksessa sängyn alla.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #16

Idästä ja Afrikasta ne on sinnekin tulleet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Hannu ja muut oletteko koskaan marjoja metsästä syödessä puraisseet metsäludetta, jos viina olisi tämänmakuista niin kulutus varmasti vähenisi.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #75

Kyllä tuo litteä vihreä otus joskus lapsena osui suuhun, paha oli maku.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

En tiedä yhtiäkään Emmaljunga-vaunuja, jotka maksaisivat tonnin. Voin toki helposti olla väärässä. Yleensä tossa hintaluokassa taitaa olla vain monikkovaunut ja niistäkin aika spesiaalit.

Mitä tulee tohon itse väitteeseen maahanmuuttajajutuista.. No aika perseelleenhän sekin meni. Ai niin, mutta faktoillahan ei ole väliä.

Hannu Tanskanen

Joo, taisi olla vain 900 se jonka se kokoomusnainen oli nähnyt ja kirjoitti siitä. Varsinkaan faktoilla ei ole väliä, kun hyysätään ja summat pimitetään.

Hannu Tanskanen

Kas, hauskaa sattumaa, YLE:n kuuden uutiset kertoi juuri samasta asiasta ja lisää kuulemma puolen yhdeksän uutisissa.

Jouni Nordman

Itse ajattelin alkaa kierrättäminen, sillä pitää käydä hankkimassa romu mesinkiä ja alumiini, jotta pääsen Valamon sellaiset valu renkaat laitteeseen kuin haluan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Soininvaaralla on usein hyviä ajatuksia, vaikka onkin vihreä.

Hannu Tanskanen

Totta, Soininvaara ei olekaan täysvihreä, vaan osaa ajatella itsekin. Silti sieltäkin tulee sataprosenttista tuubaa sillointällöin, kuten se ettei meidän pitäisi rakentaa risteilyaluksia Amerikan porvareiden ökyelämää varten ...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Bloggasin samasta aiheesta aiemmin otsikolla Vihreiden vaiettu suurtappio.
Kirjoitukseen tuli kiinnostavia vastauksia
http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183290-...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ja mites Turussa, jätteet rahdataan Viroon tulille, joka saa energian. Muistelisin lukeneeni viellä että poltosta jäjelle jääneet tuhkat rahdataan tänne takaisin, puhdisttevaksi, heh heh mitä ihme rahtaamista >>> http://www.hs.fi/kotimaa/a1395041600193

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kaatopaikka... oi niitä aikoja! Isäpappa vei rojukuorman Mazdan peräkärryssä, ja toi paluumatkalla liki saman verran kaatopaikalta käsiin osunutta tavaraa. Nettovaikutus kotitalouden materiaalimäärään oli siis hyvin lähellä nollaa, mutta "uudet" hankinnatpa eivät luonnollisestikaan lukeutuneet jätteisiin, vaan käyttötavaraan. Niin kauan kun isä ei sovittanut itselleen vaatteita kaatopaikan kasoista, annoimme äidin kanssa tuon rojurallin jatkua. Huvinsa kullakin!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tanskasen tuubaputki näyttää työntävän jälleen tuttua puhdistamatonta lietettä.

Kyläsaaren polttolaitoksen sulkeminenko sinua surettaa? Siellähän polttotekniikka oli sieltä ihailemiesi roomalaisten ajoilta. Savukaasujen matkassa helsinkiläisten iloksi satoi erilaisia raskasmetalleja ja muita ympäristömyrkkyjä, jotka dioksiineina kiertävät edelleen Suomenlahden kalastossa. Pari vuotta sitten viimeksi Vallilan siirtolapuutarhassa mittailtiin minkä verran vuonna 1983 suljetun laitoksen myrkkyjä on vielä viljelijöiden "ilona".

Siitä menikin sitten kolmekymmentä vuotta ennen kuin Vantaan kehittynyt polttolaitos saatiin aikaiseksi. Nyt nykyaikaisella polttotekniikalla ja savukaasujen puhdistuksella. Väliajan jätteet ajettiin pääosin penkkaan, jossa edes pohjavesiä yritettiin suojella.

Erilaiset jätteiden hyödyntämiskokeilut ovat epäilemättä saaneet kuluttajat sekaisin. Nyt Vantaan jätepoltto kärsii pahoin siitä, että ihmiset laittavat sekajätteeseen liian suuria metalliesineitä. Liikkuvat polttoarinat jäävät vähän väliä jumiin. Ensin poltto lopetetaan. Sitten odotetaan pari päivää paikkojen jäähtymistä, että huoltomies voi käydä poistamassa esineen. Sitten prosessia käynnistetään päivän verran. Pahimmillaan molemmat uunit ovat yhtä aikaa jumissa. Ehkä lajittelulla on edelleen merkitystä tai sitten metalli vain pitäisi kyetä erottelemaan automaattisesti nykyistä paremmin. Vielä ei ihan pelaa.

Liian suurta jätteenpolttokapasiteettia verrattuna poltettavaksi soveltuvan yhdyskuntajätteiden tuottoon voi syyllistää arvokkaan raaka-aineen polttamisesta turhaan. Jätepaperi ja pahvi olisivat arvokkaampia teollisuuden raaka-aineena kuin hätäpäissään Vantaalla lämmöksi poltettuna.

Vihreitä on turha syyllistää siitä, että vaaditaan parempaa ja ympäristöystävällisempää jätteenkäsittelyä. Vain Vihreät tarjoavat suomalaisille puhtaamman tulevaisuuden.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Selkeä kysymys, kannattavatko Vihreät jätteidenpolttoa nykytekniikalla?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sellaisen jätteen polttoa, jota ei voi fiksusti hyödyntää raaka-aineena.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #25

Näinhän jo tehdään, meilläkin lehdet ja pahvit eri laatikoihin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #38

Vantaa polttaa sun lehdet jos ei muuta ole tarjolla.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #59

Jos niitä tulee ennemmän kuin voidaan kerätä ja teollisuus käyttää pakkauskartonkiin yms., on kai järkevää polttaa.

Hannu Tanskanen

No olihan tuo YLE yhden 20:30 uutisissa pääuutisena, sekin tuubaputki (usein kyllä)?

Miksihän Ruotsissa ja muualla länsieuroopassa ollaan menty tähän ja paljon aiemmin ja laajemmin?

Vihreiden aatokset menevät turhan usein ojasta allikkoon. Hyvä tuore esimerkki ovat nk. ekomoottorit autoissa. Säästettiin hieman hiilidioksidissa mutta tuottavat tuhat kertaa enemmän mm. syöpää aiheuttavia pienhiukkasia (TUV-tutkimus).

Biobensiini, etanolibensa, nyt jopa Al Gore kiroaa sen.

Jne.

"Vain vihreät" ... no, onhan nyt mätäkuu ja Buimonen vapaalla ;-)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt kyllä Al Goren kanssa osuitte harhaan, jos haukutte etanolibensaa. Etanoli on kaikista paras bensiinin oktaaniluvun nostaja, yksinkertainen eikä saastuta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #30

Liikenne-etanolin ongelma erityisesti Amerikassa on sen tuotantomenetelmät. Pelloilta pitäisi saada ruokaa. Etanolia voi tuottaa vaikka biojätteestä, jonka Tanskanen mieluiten polttaisi jalostamatta.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #33

Sekin ja etanoli on nk. Negatiivinen polttoaine, valmistus vie enemmän energiaa kuin se ottomoottorissa tuottaa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #35

Ja siis fossiilisia, nollasummapeli.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #35

Pahoittelen painovirheitä virtuaalinäppäimistöllä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #35

Pidät siis ST1:n etanolituotantoa tappiollisena? Miksi he niin tekisivät?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #60

Börje, he saavat suuret investointituet TEM:ltä. Sen sijaan, että orgaaninen puunjalostusteollisuuden jäte laitettaisiin järkevästi - kuten tähän asti - meesauuniin suoraan, sen kanssa ruvetaan valtion tuella läträämään esim. UPM:n Lappeenrannan tehtaalla. Rahaa ja energiaa palaa ja lopputuote ei ole nettoenergiaa ja alkuperäiseen käytäntöön nähden toiminta on ilmastopoliittisesti täysin tolkutonta. ST1:n taitaa tuottaa etanolia. Samat säännöt. Turhaa lotrausta, jossa palaa raha ja energia kuluu valtiontuella. Tämä on tätä OECD-maissa vihreän keskustelun myötä syntynyttä epäeettistä kaverikapitalismia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #61

Olisiko jotain muuta uuden teknologian kehityshanketta, jota ei pitäisi TEM:n tukea 20-30% investointituella?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #64

Jepualle rakennettu biokaasulaitos sai kolmasosan investointitukea (useampi miljoona euroa), jonka turvin neljä sikalaa sai jätehuoltonsa järjestymään. Investointituen lisäksi tulee verohelpotukset, jotka nekään ei biopolttoaineisiin tehtyjä investointeja tule pelastamaan, koska EU ei enää 2020 tue biopolttoaineita niiden älyttömyyden vuoksi. Tuskin Suomella on varaa yksin niitä tukea etenkään siinä utooppisessa mitassa, mikä on hallitusohjelman kirjaus. Eiköhän nuo vähän kaikki jätepuolen Cleantech-hölmöilyt kuulu tähän sarjaan. Yhtä ja toista epäeettistä on tapahtunut tämän touhun varjolla esimerkiksi tuolla Forssassa (ks. viime kevään MOT-ohjelmat). Kirjassani mainitsen, että Japanin valtion talouden tarkastusviraston laskeneen, että näihin typeriin Cleantech biotalouden projekteihin on mennyt vajaa 70 miljardia dollaria ilman mitään hyötyjä.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #60

ST1:stä en tiedä, tekevät siis kai biojätteestä? Brasilian sokeriruosta tehty ja Yhdysvaltain maissista on tappiollista, niitä tuetaan verovaroista. On monenlaisia tutkimuksia ja laskutapoja. Useimmat päätyvät negatiiviseen tulokseen, USA:n maissietanoli on "virallisen" laskutavan mukaan +- 0, eli kuluttaa yhtä paljon kuin tuottaa. Kuten Job kiitteli Jumalaa: "Kapan kylvin, kapan sain, kiitetty olkoon herra"!

http://www.e10bensiini.com/2011/01/ekobensiini-e10...

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #33

Amerikoissa tilanne on vähän toinen. Koko etanolibensiinihullutus lähti siitä, että muutamalla mahtavalla keskilännen maissinviljelijällä oli pahoja ylituotanto-ongelmia ja voimakkaita lobbareita edustajainhuoneessa. Joku keksi loistoidean, myydään se moottoripolttoaineeksi. Vihreät ottivat alkuun sen riemusta kiljuen vastaan.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #33

No, biojätteellehän on omat astiansa roskakatoksissa. Se palaakin huonosti ja tuottaa siten vähän energiaa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #34

Joo MTBE ei ole paha myrkky, mutta pilaa pohjaveden maun ja hajun. Siksi kielletty Kaliforniassa, kun siellä eivät osaa olla valuttamatta bensaa maahan.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #51

No joo, makuhaitta on pahin, karsinogeenisyys noissa pitoisuuksissa kai jotakuinkin olematon. Meillä ympäristölautakunta juuri ajoi molemmat keskustan jakeluasemat pois, perusteena MTBE ja pohjavesi, vedenottamolta on pari kilometriä asemalle, mutta "hydraulinen yhteys" kuulemma mahdollinen. Moni asia on mahdollinen, eri asia miten todennäköinen, esitin lautakunnassa eriävän mielipiteen, mutta minulla on vain yksi ääni yhdeksästä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Päättelit uutisista sitten ihan itse, että se on Suomessa vihreiden vika, että jätteenpolttokapasiteettia on rakennettu vähän hitaammin kuin Ruotsissa ja Saksassa?

Ihanko uskot, että juuri vihreät ovat suunnitelleet autojen ekomoottorit?

Olisiko kuitenkin niin, että saastuneemmissa maissa on saatettu voimaan päästörajat, joita tavoitellessa insinööri tai todennäköisemmin autotehtaan johto ei ole onnistunut investointipäätöksissään ihan nappiin? Olisiko vety- tai sähköauto sittenkin toiminut paremmin jos siihen olisi panostettu vanhaa ottomoottoritekniikkaa enemmän.

Meni poskelleen vähän samaan tapaan kuin hehkulamppudirektiivin kanssa. Ensin yrittivät pienoisloisteputkilla, kunnes ledistä löytyi oikeasti toimiva ratkaisu. Ikea muuten päätti, ettei myy enää muita kuin led-lamppuja.

Kannattaa muuten huomata, että tulollaan olisi kvanttipiste teknologiaan perustuvaa valaistusta, joka ehkä seuraavaksi syrjäyttää ledin. Jos teollisuudelle ei aseteta pakottavia tavoitteita, niin mitään todellista edistystä ei tapahdu.

Siitä voit vihreitä kiittää.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #32

Vety- tai sähköauto on vasta kehityksensä alkupäässä ja niillä on paljon haittapuolia. Akkutekniikalla ei koskaan tule käytännöllistä sähköautoa, energia on liian labiilissa muodossa. Vetyauton ongelma on vedyn varastointi ja vety ei ole polttoaine (=sitä ei vapaana luonnossa juuri ole).

Hannu Tanskanen

Miksei autonvalmistajan tavoite olisi vähemmän polttoainetta kuluttava auto, onhan se kilpailuetu? Vihreiden tavoite on hevoskauteen paluu ja länsimaisen elämänmuodon tuho.

Hannu Tanskanen

Energiansäästölamppuihin kotimme siirtyi jo pari vuotta ennen pakkoa, kun poltin sormeni hehkulampussa. Vanhassa Edisonin tekniikassa roikkuvien perustelu oli säälittävä, hehkulampusta saa myös lämpöä ....

Hannu Tanskanen

Vihreiden "saavutuksista" voidaan edellämainittujen lisäksi tarkastella kahta muuta:

CFC-yhdisteiden yhteys etelänavan otsoniaukkoon on kyseenlainen, satelliittikuvien mukaan se voi hyvinkin olla syklinen luonnollinen ilmiö. Joka tapauksessa sen korvanneet kylmäaineet ovat kymmeniä kertoja pahempia kasvihuoneilmiön aiheuttajia, taas ojasta allikkoon. Lisäksi ne ovat tulenarkoja ja mm. Mercedes Benz Saksassa on avoimessa sodassa EU:n kanssa kieltäytyessään käyttämästä palovaaran johdosta kolarissa.

Vihreän liikkeen "äiti", biologi Rachel Carson tappoi korkean Yhdysvaltain terveysviranomaisen lausunnon mukaan varovastikin arvioiden 20 miljoonaa kehitysmaiden lasta malariaan turhaan aiheuttamallaan DDT-bannilla. Nyt WHO taas suosittaa sen käyttöä kehitysmaissa sen vähäisten haittojen johdosta. Aatu seitsemine mijoonineen jää harrastelijaluokkaan tämän vihreän murhamamman rinnalla.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Börje, vihreät järjestöt ympäristöalan kuljetusyrittäjien tukemana riitauttivat käytännössä kaikki polttohankkeet viimeisten 15 vuoden ajalta. He ovat kannattaneet vain Lahden kaasutusta ja Varkauden leijupetiä. Jätteen kanssa täytyy nääs touhuta, jätteelle pitää puhua ja viedä ulos kävelylle ennen viimeistä rituaalia. Jätteenpolton vastustaminen on ollut aivan keskiössä vihreässä ajattelussa. En ymmärrä, miten voit tämän kiistää.

Lahden "vallankumouksellinen" kaasutus ei toimi ja pojat joutuivat kilometritehtaalle. Kaasutukseen kelpaamattomat jätteet siellä (n. 1/3 osa) + kaasutuksen rejekti muuten viedään Kotkaan poltettavaksi Lahdesta.

Varkauteen valmistuva leijupeti ei voi polttaa mm. vajaan 900000 ihmisen sairaalajätteitä ja muuta huonolaatuista sekajätettä tai ongelmallista eläinten sivutuotteita. Ne on Kainuusta kuskattava Riihimäelle tai Honkajoelle ja kuljetusyritykset jälleen kiittävät.

Kuljetusyrittäjille "kierrätys" on edullista, koska silloin voi usealla raskaan liikenteen kuorkkurilla hakea yhden kuorkkurin sijaan jätteet syntypaikoilta. Börje "kierrätys" tarkoittaa sitä, että mikään ei kuitenkaan kierrä. Se on vain näennäiskierrätystä, paperia lukuunottamatta. Sekin kiertää vain pari kolme kierrosta, kunnes neitseellistä kuitua on lisättävä. Muovi ei kierrä, pakkaukset eivät kierrä, maksalaatikko ei kierrä. Toisin, kuin Börje edellä kerrot, metallit saadaan arinalaitoksissa talteen ja ne on mahdollista oikeasti kierrättää arinamallissa.

Kuljetusyritykset ovat maksaneet pitkän pennin mm. Suomen luonnonsuojeluliitolle vuosikausia jatkuneessa polton vastustamisesta.

Kysäisen tänään, onko nuo suuret metalliesiteet tuossa Vantaan energian laitoksessa tuollainen ongelma kuin väität. Maksalaatikkokin palaa hyvin sekajätteen seassa, vaikka vihreät ovat toista vuosikausia väittäneet.

Eilinen YLE:n TV-uutinen oli taitava veto vihreiltä. Vedettiin haulit himaan siitä, että saatiin nuo 9 polttolaitosta, mutta viesti oli jälleen sama: ei yhtään uutta laitosta eli vaikka kehuttiin "laitosten nostavan Suomen jätteiden hyödyntämisen kärkimaaksi".

Hannu, vinkkinä, että se vihreiden - erityisesti Greenpeacen- kannattama kaatopaikkalajittelu yhdistettynä polton vastustamiseen oli se perussyy Napolin jätekatastrofille. Ks. uudelleen kirjani Napoli-kappale.

Kaatopaikkalajittelun myötä valmistetut ekopallot (RDF-"kierrätys"polttoaine) eivät kelvanneet vihreiden kannattamaan rinnakkaispolttoon ja sitten systeemi lopulta romahti, kun ekopallot eivät enää mahtuneet mihinkään. Kuljetusyritykset sanoivat irti sopimuksensa, kun jätettä ei enää voinut viedä mihinkään.

Keski-Euroopassa poltetaan teollisessa mitassa arinakattiloissa kaatopaikkalajittelulaitosten rejektiä ja niiden lopputuotteita (RDF-polttoaine), koska jätteen kanssa pitää leikkiä maksimaalisesti ennen polttamista vihreässä ajattelussa. Jätteen suorapoltto on kuitenkin optimaalisinta ilmastopolitiikan kannalta - jos siitä ollaan huolissaan - juuri niistä syistä, mitkä Hannu mainitsee. Tämän osoitti Pipatti VTT:llä jo 1996 ja taas uudelleen Sanni Väisänen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta väitöskirjassaan 2014.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä asia on niin, että se on aivan idioottimaista, että Suomen kaltaisessa teollisuusmaassa jätteiden käsittely perustuu kotitalouksien käsityönä tekemään lajitteluun. Jos jätteiden polttamisessa on ongelmia, niin niiden ratkaisu pitää antaa insinöörien tehtäväksi, koska sellaista teknistä ongelmaa ei ole, mitä insinöörit eivät osaisi ratkaista.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Ja se on vielä orjatyötä. Ruotsalainen ekonomisti muistaakseni Radetzki nimeltää on tästä paljon kirjoittanut.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

"Sitten päätin tunnustaa väriä ja kerroin käsitykseni "teidän vihreiden suursaavutuksesta", Ämmäsuon avokaatopaikasta joka erityisesti aikaisin aamuisin kun ajoin Turuntietä lentoasemalle haisi usean kilometrin alueella hirvittävästi, oli pakko sulkea auton ilmastointi, miltä mahtoi tuntua asukkaista kymmenen kilometriä tuulen alapuolella? Kommunikaatio loppui siihen paikkaan, ei tavun tavua enää."

Hannu, ei se ollut avokaatopaikka, joka haisi, vaan ennen aikojaan rikki mennyt (jo seitsemässä vuodessa ärjyn tavaran takia betonin lahosi) kompostori, jonka tavara tuli tunnelista Suomen oloissa liian aikaisin ja sitten sitä ajettiin kentälle. Sitten kun tätä kliffaa stuffia jouduttiin "ilmastamaan" eli kääntelemään ja vääntelemään kentällä pääsi nää snadit lemut ilmaan. Ei ole ollut Kolmperällä kiva asua. Heitä on ollut kuitenkin vain pieni asujaimisto, eikä heitä ole jouduttu kuulemaan.

Uusikin 22 milliä maksanut kompostilaitos, jonka piti olla kompostoinnin "mersu", on myös susi....Nyt sitten biokaasutetaan ja edelleen erilliskerätään biojätettä. En muuten olen 15 vuoteen, jona aikana olen tätä asiaa pohtinut työkseni, vielä keksinyt, miksi pitäisi biojätettä erilliskerätä. Ehkä joku vihreä voisi nyt kertoa minulle, miksi?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio
Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kun tämä jätekeskustelu liittyy suoraan tähän kaverikapitalismiin, pistän tämän blogin teille tiedoksi:

http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200840...

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Ämmässuon kaatopaikka on aloittanut toimintansa 1987. Vaatii aika reipasta mielikuvitusta väittää sitä vihreiden suursaavutukseksi. Espoossa ja Vantaalla ensimmäiset vihreät valtuutetut valittiin syksyn 1984 vaaleissa, Helsingissä heitä oli jokunen jo yhtä vaalikautta aikaisemmin.

Jätteenkäsittelyssä on monta ulottuvuutta. Yksi niistä on resurssitehokkuus ei se, paljonko hyvinvointia yhteiskunta pystyy tuottamaan kulutettua raaka-ainemäärää kohden. Tästä näkökulmasta kaatopaikalle hautaaminen on vihoviimeinen vaihtoehto, poltto sikäli mikäli poltossa saatu energia hyödynnetään, seuraavaksi huonoin. Tuotteiden ja materiaalien uudelleen ja uusiokäyttö ovat paljon parempia vaihtoehtoja. Vihreiden jätepolitiikka on koko ajan pyrkinyt parhaaseen mahdolliseen kokonaistulokseen.

Yksi tulollaan oleva mielenkiintoinen mahdollisuus on nestemäisten biopolttoaineiden valmistaminen orgaanisista jätteistä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Enköhän ole tuolla edellä aika tyhjentävästi osoittanut, että "kierrätyksellä" ja resurssitehokkuudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Vihreä kiertotalous vaatii rahaa ja pääomia ilman hyötyjä, mutta haittoja olemme saaneet sitäkin reippaammin. Orgaaniset jätteet kuuluvat jälleen tuohon lotrauskategoriaan, jossa vain hukataan rahaa ja energiaa.

Hannu Tanskanen

Kierrätyksen suhteenhan jo tehdään paljon, paperi/pahvijäte ja alumiinijäte eli juomapurkit kierrätetään meillä tehokkaasti. Mm. Italiassa, jossa vanhempi tyttäreni asunut, Genovassa, yli kymmenen vuotta, kierrätys on lapsenkengissään, italialainen vävyni ihmetteli suuresti Suomen kierrätystä, siellä kaikki roskat viedään yhteen kadunvarren isoon roskikseen, taloyhtiöille ei ole omia.

Muovit voitaisiin periaattessa myös kierrättää ja uudelleenprosessoituina käyttää tiettyihin vähemmän vaativiin kohteisiiin, mutta eri muovilaatujen erottelu olisi liikaa työvaltaista hommaa. Aikoinaan, 1970-luvulla toimin tällaisen muovikierrätysfirman (Britannia) agenttina Suomessa ja myimme mm. kokonaisen kontillisen rouhittua PVC-jätemuovia Nokialle lattiapäällysteiden pohjamateriaaliksi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"siellä kaikki roskat viedään yhteen kadunvarren isoon roskikseen, taloyhtiöille ei ole omia." Tuo saattaisi olla optimiratkaisu. Miksi pitäisi olla omat roskikset.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #73

Näinhän se, taas ovat meitä fiksumpia, viherhapatus ei ole päässyt valtaan Berlusconin maassa.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tietoa vihreä hirmuvallan synnyttämästä kaverikapitalismista jätebisneksessä... http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200898...

Toimituksen poiminnat