hannutanskanen1 "Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens" (Friedrich Schiller)

Voiko vihreitä ottaa vakavasti?

  • Voiko vihreitä ottaa vakavasti?

 

 

 

 

 

 

 

 

Istuinpa eilen puuduttavan puolitoistatuntisen, Vihdin kunnan ympäristölautakunnan jäsenenä syksyn ensimmäisen kokouksen kunnanviraston edustustiloissa.

Yleensähän käsiteltävänä on nukuttavia tonttiriitoja, taaskin erään julkimon naapurin valitus, ties kuinka monennen kerran, juttu hyppii hallinto-oikeuksien ja ympäristölautakunnan välillä, niin turhaa ajan tuhlausta kuin olla voi, mutta kun demokratia vaatii. Ympäristölautakunnalla on kuitenkin teknisen lautakunnan kanssa tärkeimmät päätökset, kaavoitukseen liittyvät yms., tällä kertaa kaksitoista asiaa.

 

(siis kaikki tämä on julkista tietoa, löytyy kunnan sivun dynasty-tietokannasta)

 

Tällä kertaa kuitenkin kokouksen ilopilleri joka sai hetkeksi heräämään oli naispuolisen ympäristötarkastajan, esittelijän, kirjallinen vaatimus lisäselvityksestä voimayhtiölle joka haluaa vaakaporata rei´än sähkökaapelille pienen joen ali. Vaatimus kuului, että hakemuksesta puuttuu selvitys siitä, mikä haitta porauksesta aiheutuu LIITO-ORAVALLE ja uusiksi meni ...

Olen luullut että tämän lentävän rotan, joka ei tosiaankaan ole uhanalainen, niitä liikkuu how much täällä landella ja Venäjän puolelta suoltaa lisää jos pulaa tulee, käyttö aseena olisi jo mennyttä maailmaa, mutta ei, edelleen se näkyy olevan validi vihreä argumentti sabotoida elinkeinoelämää. Metsänomistaja joka moisen näkee tai edes papanan, ampuu sen oitis ja piilottaa raadon, jos "tarkastaja" näkee sen, metsä ei ole enää oma.

Katsoin ympärilleni ja yritin löytää hymyä, mutta ei, koko lautakunta otti asian haudanvakavasti ja puheenjohtajan nuija kolahti, päätetty vaatia lisäselvityksiä. Kas ympaanhan hakeutuu joka puolueen vihersiipi ...

 

Hiljaa surumielisesti hymyillen poistuin kokouksesta. Tuohon alkaa tottua jo, olihan tarjoilu edustustilassa taas hyvä, kahvia, virvotusjuomia, pasteijoita, voileipää, juustoa, makkaraa ja taas tukevat 55 ecua plakkarissa joskus neljännesvuoden päässä ruhtinaallisesta kokouspalkkiosta, kuntapoliitikon elämän mäiskytystä ... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miten ihmeessä Vihdin kunnan ympäristölautakuntaan on päässyt soluttautumaan lentävän rotan etujen kyseenalaistaja ?

Lauri Wirén

Sehän on kiva nimi viherpipertäjälle.

Hannu Tanskanen

Nämähän ovat poliittisia läänityksiä. Kun persut viisinkertaistivat valtuustopaikkansa 2012 kuntavaalissa, mm. ympan jäsenyys kaatui meille ja minä olin alalla kokenein. Luottamuspaikat pysyvät tämän tavallista pidemmän valtuustokauden, eli huhtikuuhun 2017 vaikka vaihtaisi puoluetta tai ei enää olisi puolueessa. Eivätkä persut minua pois hätyytä (ei olisi lakiin perustuvaa mahdollisuuttakaan), sillä ajan "siviilinä" ihan samoja asioita.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Eivätkä persut minua pois hätyytä (ei olisi lakiin perustuvaa mahdollisuuttakaan)"

Onpas. Imatralla perussuomalaisista eronneet valtuuston jäsenet menettivät myös lautakuntapaikkansa, vaati tosin valtuuston päätöksen:
http://www.esaimaa.fi/Online/2015/08/17/Imatralla%...

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #57

Imatralla ei kuntalaki taida olla voimissaan? No, ollaanhan lähellä itää, jossa voi tapahtua mitä vain, laki on
vain tyhmille,

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieläkö maksat persuille puolueveroa kokouspalkkioistasi ?

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #59

En tietenkään, enhän ole enää puolueen jäsen.

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Näin juuri, Matti Wibergiä lainatakseni, ”Julkea sektori ”toimii vaaliessaan omia etujaan. Ollaan ongelma-, ei ratkaisukeskeisiä. Näin korostuu oman homman tärkeys.

Kuvittelen että ei teidänkään kunnassa ole virkamiespuolelta tullut kovin monta ehdotusta byrokratian keventämiseksi.

Hannu Tanskanen

No, nämä mieltävät itsensä "kuntapoliiseiksi", pitää kieltää, ja onhan ympa tietenkin kunnan korkein viranomainen toimialuettaan koskevissa asioissa. Paitsi oikeasti, kun yli kävellään oikealta ja vasemmalta. Minä en koskaan ole mieltänyt hommaa noin, vaikka virkamieslaki sitoo siinä missä virkamiehiäkin. Kunnassa kuitenkin tuntuu häntä heiluttavan koiraa, virkamiehet käyttäytyvät aivan kuin luottamushenkilöiden tulisi nauttia heidän luottamustaan, ei päinvastoin, kuten demokratia sanoo. Kirjoittelin tästä paikallislehtiinkin taannoin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Haukuttu Kalevi Hemilä taisi olla ainoa virkamies joka keventi byrokratiaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos liito-orava ei ole enää uhanalainen, eikö se juuri osoita sen, että suojelu on tuottanut tulosta ?

Ja eikö se ole voimayhtiöltä ihan omaa tyhmyyttä, jos ei osaa kysymättä liito-orava-alueella laittaa mukaan liito-orava-selvitystä. Tuosta "lentävä rotta" tuli mieleen, että keskiaikana ruttoa levittänyt mustarotta kaipaisi myös suojelua, koska isorotta on vienyt sen elintilaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Duoda, tuota. Mitä haittaa liito-oravalle auheutuu jos joen alitse kaapeli tulee.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä en tiedä luonnon suojelusta paljoa mitään, mutta insinöörinä oletan, että voimayhtiöllä on joku ympäristöpäällikkö, jonka pitäisi osata kirjoittaa hakemukseen oikeat tiedot. Eli liito-orava alueella kaapelinporauksen vaikutukset sen elämään pitää kommentoida.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #10

Ehkäpä joku vain on kyllästynyt tähän huuhaaseen eikä ymmärrä että ympa on viherväen kokoontumisajot?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Korjatkaa jos olen väärässä: Minulla on käsitys, että se kaapeli ei mene sinne ihan itsestään. Toisaalta kaapeli ei jääne vain ja ainoastaan joen alle vaan jotenkin jatkuu molemmilla puolilla jokea ja mahdollisesti ilmajohtona. Ehkä kannattaisi selvittää josko esimerkiksi rakennusaikana voisi aiheutua jotakin vahinkoa joka k.o. elikot huomioon ottamalla saatettaisi välttää.

Mutta sikäli Tanskanen on oikeassa, että oravat ovat sukua rotille mutta kaukaista. Ne kuuluvat samaan jyrsijöiden (rodentia) lahkoon mutta jakautuvat eri alalahkoihin. Oravat ja liito-oravat kuuluvat sciuromorpha- ja rotat myomorpha-alalahkoon. Heimot, suvut ja lajit ovat sitten molemmilla haaroilla ihan omansa. Tuossa linkin takana hieman rotan sukupuuta.

Toisaalta niillä on yhteistä m.m. ruokavalio. Ne ovat nimittäin kaikkiruokaisia. Esimerkiksi oraville, m.l. liito-, maistuu kaikki siemenistä pikkulintuihin jos vain kiinni saavat. Niinpä jonkun vanha sanonta, että orava on brändätty rotta, jolla on tuuhea häntä, kuulostaakin niin hahhatihaa-hauskalta ja näennäisen osuvalta.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #11

Just joo, yhdentekevä selvitys toisensa jälkeen, silkkaa sabotaasia ja ajan peluuta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #11

Eivät siis ole kaapelinsyöjiä, joten myrkytysvaarakin on vähäinen?

Hannu Tanskanen

Liito-oravat asuvat maan alla? (siis vastausJuhani Pertulle, väliin tulikin jo hyvä kysymys).

Hannu Tanskanen

No jaa, en muista että liiito-oravaa olisi koskaan pyydystetty, onko siitä jotain hyötyä, turkki? En ymmärrä mitä suojelua se kaipaa jos muutama puu kaadetaan, riittähän noita puita?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Metsien silpoutuminen pieniksi laikuiksi on liito-oravalle hallaa. Se tarvitsisi mahdollisuuden siirtyä puusta toiseen loikkimalla laajemmalle alueelle, toisaalta ruuan ja pesäpaikkojen hankkimiseksi ja toisaalta populaatioiden geneettisen elinvoimaisuuden takaamiseksi. Pieni populaatio liian pienellä alueella on vaarassa degeneroitua ja esimerkiksi altistua perinnöllisille sairauksille.

Eläimen hyödyllisyys ei liene ihan se ensimmäinen ja päälimmäinen kriteeri suojelulle. Toisaalta meitä vaivaa vika jonka takia me tykkäämme suojella söpöjä tai mahtavia eläimiä. Niinkuin pikkulintuja ja vaikkapa valaita. Sen sijaan pienemmän ja ihmissilmälle inhottavammat eläimet saavat kärsiä. Niinpä esimerkiksi tähän https://www.youtube.com/watch?v=5rbUH_iVjYw eläinsuojelun merkeissä tarttuminen ei saavuttanut suuratakaan huomiota. Oliko ko. kärpänen uhanalainen, sitä ei koskaan liene selvitetty.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #20

Liito-orava ei liidä puusta toiseen vaan puusta maahan.

Noita populaatioita on vaikka kuinka paljon ja Venäjällä tolkuttomasti.

Kunhan keksivät aina jonkun suojelun tarpeessa olevan suoröntsikän sabotoinnin välineeksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #21

" Liito-orava ei liidä puusta toiseen vaan puusta maahan. "

Liito-orava liitää myös puust toiseen, on tullut nähtyä useamman kerran, tosin en kerro missä. Näin vältytään kaavoitus ja muilta vastaavilta vaikeuksilta.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #32

Elukkatieteen proffa aikoinaan väitti noin hesarissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Sittisontiaista ei suojele kukaan,tuskin vihreät ovat koskaan nähneetkää.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #20

Sitäkin ehkä kannattaisi miettiä, mikä oikeastaan on vaikkapa liito-oravan merkitys. Luulen kyllä, että kovin merkittävä se ei ole.

Luonnon monimuotoisuuden säilyminen, lienee viherpiipertäjien selitys. Toisaalta ihmiskunnan historiassa on aika paljon lajeja hävinnyt ja se vain kuuluu luonnon kiertokulkuun. Epäilempä, ettei esimerkiksi dinosaurusten katoaminen ole kovinkaan merkittävästi ihmiskunnan ja ihmisten arkeen vaikuttanut.

On aina ollut niin, että heikoimmat katoavat ja vahvimmat jää eloon. Miksei se voisi olla niin vieläkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #27

Evoluutiossa myös kauniit ja söpöt (kuten liito-oravat) selviävät, siksi mm. naiset ovat kehittyneet niin kauniiksi.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

tämä mennee samaan kategoriaan kuin jäärata-ajoharjoitteluratamme ympäristöluvan peruminen koska alueella pesii vesilintuja

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuliko mieleen, että jäärata-ajamisen jätökset päätyvät siihen jään alla olevaan vesistöön kun ne keväällä sulavat? Vesilintujen lisäksi itse olisin huolissani myös kaloista.

Hannu Tanskanen

Mitkä jätökset, naarmut jäässä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valkoposkihanhien pesiminen saattaa vaikeutua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #55

Valkoposkihanhemme muuttuukin Klakliksi ja metsästettäväksi linnuksi, siellä Maatsalun lahden rantamilla käyvät suomalaiset metsästäjätkin niitä rauhoittamassa.

Hannu Tanskanen

Joo, tunnetusti vain Jeesus käveli veden päällä (Timo Huolmanille)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kuinka paljon säästyisi rahaa ja tuskastumista elämään, jos vihreitä ei olisi? Veikkaan että maailma olisi ainakin sen verran parempi paikka kuin vihreät kuvittelevat sen ikinä voivan, jos kaikki heidän unelmansa toteutuisivat. Vaan täytyyhän maailmassa lapsia olla...

Hannu Tanskanen

Ja kun koko viherliikkeen lähtökohta on väärä. Stasi/Kgb.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuossapa taisi vihreänliikkeen luojat olla.

Hannu Tanskanen

Kyllä viherliike ja liito-orava on tullut maalle kalliiksi. Yhtenä esimerkkinä, Turun moottoritiehen jouduttiin tekemään kymmenien miljoonien mutka ja tie tehtiin muutenkin kallionleikkausten kohdalla vaarallisen kapeaksi, kun kiveä sortuu tielle. Syynä oli väite, että oravien pitää pystyä liitämään tien yli puusta toiseen. Alan proffa kertoi hesarin yleisönosastossa, että liito-orava ei liidä puusta toiseen vaan puusta maahan, eli täyttä tubaa, mutta maksoi maltaita ja ehkä ihmishenkiä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei kai se ole liito-oravan vika, jos toistaitoiset insinöörit eivät osaa suunnitella sortumatonta kallioleikkausta, ja tuossa videossa liito-orava kyllä liitää puusta puuhun: https://www.youtube.com/watch?v=1-FHzf4xnWw

Hannu Tanskanen

Usko tässä sitten asiantuntijaan ...

Janne Suuronen

Muistan joskus nähneeni uutisen, minkä mukaan Turun moottoritiehen tehtiin useilla kymmenillä miljoonilla Euroilla alikulkutunneleita ja vihersiltoja eläimiä varten. Jotta moottoritie ei isoloi viheralueita. Sitä jäin jo silloin miettimään, että eikö jo moottoritietä edeltänyt maantie saman kaltaisesti katkonut viheralueita toisistaan. Tai eikö sama vaikutus koske kaikkia moottoriteitä. Ja maanteitä yleisemminkin.

Hannu Tanskanen

Moottoritie edustaa enemmän länsimaista sivistystä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Koskeehan se. Varsinkin niiden teiden osalta, joissa on tiiviit hirviaidat. Tosin risteysalueet ja erilaiset siltarummut helpottavat tilannetta. Moottoriteiden ylitys on reilusti hankalampaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Periaatteessa Vihreitä ei voisi vakavasti ottaa, elleivät he saisi Suomelle ja suomalaisille niin paljon hallaa!
Se on kyllä enemmän kuin vakava asia!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Muistaaksen luontoa alettiin suojella jo joskus 70-luvulla ennen kuin vihreitä oli edes keksitty. Mikä on vihreiden osuus luonnonsuojeluun, ovatko parantaneet tilannetta, vai sotkeneet luonnonsuojelun muiden asioiden kanssa niin pahasti, että ovat pikemminkin ovat olleet jarruna luonnonsuojelun kehittymisessä ? Paljon on hyvää tapahtunut, mutta edelleen on ongelmia. Esimerkiksi suurpetoja on metsissä aivan liian vähän ja viljelykasvien sekä kotieläinten maatiaiskannat ovat täysin kuolemassa sukupuuttoon.

Hannu Tanskanen

Monet farmarit tuolla rajan pinnassa eivät yhtyisi käsitykseesi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Perttu, kaskinauris ehkä pelastuu, puin juuri 4 kg tämänvuodensatoa.

Myöskin Pääkköläruis on rekisteröity.

Hannu Tanskanen

Vihreät eivät tähän keskusteluun uskaltaudu?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreät ovat onneksi kasvattamassa vauhdilla kannatustaan. Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi jo ennen kuntavaaleja.

Hannu Tanskanen

Niin, surullista on, kuinka narrattavia monet nuoret ovat. Toisaalta oppositiossa aina kasvaa korkoa hallituksen arvostelijana, ei tuosta pidä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, mutta onnitellaan nyt kuitenkin tähän hetkeen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No, ehkäpä ajan kuluessa ja kannatuksen noustessa visakalloisille suomalaisillekin viimein selviää, että vihreä raportööri onkin vain punainen sabotööri? (sorry, en malttanut...)

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #48

Meloneja (tai arbuuseja), päältä vihreitä, sisältä punaisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #49

Kunhan ei retiisejä: punaisia päältä mutta lahtarinvalkoisia sisältä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #66

Myyryläinen, minulla on kansallissosialisminvärinen musta auto, mutta aateesi värinen punainen kissa.
Tiedätkö minkävärinen on sittisontianen ?

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #66

Ei tommosta elukkaa ookaan? (vastaus siis Myyryläiselle)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #80

Minulleko? Minä kommentoin retiiseillä arbuuseja. Kummatkaan eivät taida olla elukoita. Meneekö Tanskasen ylivertaisessa tietämyksessä ja kokemuksessa elukka- ja kasviopit suloisesti sekaisin. Niin ei toisaalla näyttäisi käyvän edes pikku pilteille ja satupettereille peruskoulussa vaikka kuinka haisevilla mopoillaan päristäisivät.

P.s. ad Remes: minullakin on räikeän musta auto ja sittisontiaset ovat tuttuja täällä punaviheriäisessä suvakkikuplassani. Mitä taas mahdollisen aatteeni mahdolliseen väriin tulee niin en ole sitoutunut minkäänväriseen mutta useimmiten löydän samanmieliset lähempää punertavaa vasenta laitaa kuin lahtarinvalkoiselta tahi sinimustalta reunalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #82

Mutta sittisontiaisen väriä et näy muistevan, löytyisköhän vikibediasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

Mistäköhän Remes päättelee, että en tunnistaisi "sittisontiaisia" tai muita koprofageja väriltään ja muutenkin?

Marko Parkkola

Rupesin kovasti huolestumaan asiasta. Puhuit jostain joesta, jonka ali kaapeli olisi porattu. No onneksi tämä kaapelin poraaminen sentään saatiin estettyä ja pelastettua edes muutama liito-orava, mutta isompi ongelma vielä jäi selvittämättä.

Mitä sille joelle tehdään?

Hannu Tanskanen

No, nämä vedet, järvi- tai joki ovat täällä enimmäkseen (sinilevästä) vihreät, joten lienevät hyväksyttäviä.

Marko Parkkola

Mutta pääsevätkö oravat liitämään joen yli puusta puuhun? Jokihan pitää täyttää tai ainakin rakentaa sen päälle keinotekoisia puita! Think about liito-orava, for God's sake!

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #67

Ne vois kans moottoroida, lentäisivät pidemmälle, vaikka sellainen ilotulitusraketti häntään?

Hannu Tanskanen

Yksi asiaan liittymätön kommentti poistettu (ei kirjoittajaa), samoin vastaukseni siihen asiattomana.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Niinhän se taisi Kyöstin Pöystikin kysyä, jotta mikä on rumien ja syötäväksi kelpaamattomien eläinten funktio.

Vastaus toki kuuluu, ettei niillä tarvitse mitään funktiota olla. Kunhan vaan yritetään, että meidän aiheuttamiemme sukupuuttojen määrä ei lisääntyisi taas yhdellä. Tosin en tiedä otuksen nykyisestä uhanalaisuudesta, mutta niiden määrä lienee sivuseikka kun ne voi teilata kaikki kerralla jos niiden elinalueiden suojeleminen lopetetaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ala-Olla, näinhän on tapahtunutkin sittisontiasen kohdalla maassamme.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jep. Se menee monen silmissä luokitteluun 'ruma', eikä riitä kiinnostusta sen suojeluun.

Karjan ulkolaiduntaminen taitaa olla se, mikä sitä auttaisi.

Markku Ahtiainen

Eli oravat liitää sinne tunneliin pelko jos siitä tulee maa-orava aivan kauheeta vihreät city latte oravat valtaa asfaltti viidakon pysyköön siellä.

Toimituksen poiminnat