hannutanskanen1 "Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens" (Friedrich Schiller)

"Biotalous" on kepun tukijussiosaston suurta kusetusta

  • "Biotalous" on kepun tukijussiosaston suurta kusetusta

 

 

 

 

 

 

Hallituksen kepulainen aivoriihi on tehnyt esityksen "biotalouteen" siirtymisestä, voidaan yhtään liioittelematta sanoa, että asiassa on vahva lypsyastian maku.

 

http://www.hs.fi/politiikka/a1441160249731?ref=hs-prio-6-1

 

Kepulaiset metsänomistajat voivat onnitella itseään, mutta kuka hyvänsä hiemankin insinööritieteitä lukenut näkee tuossa Suomen energiaomavaraisuuden tuhon tien, klapikulttuurilla ei tämän maan 2030-40 lukujen energiantarvetta täytetä, mutta täytetään tietenkin tukijussien rahamassi.

Ydinenergia tietenkin olisi järkevin ratkaisu, sepä täyttäisi vihreän unelmankin hiilipeikon hautaamisesta, mutta kas kun siitä voi tehdä kauheita ydinaseita, ei käy, ei käy. Hiilidioksidia tulee puun polttamisesta yhtälailla kuin kivihiilen polttamisesta, jos massayksikköä kohden hieman vähemmän niin näitä yksiköitä tarvitaan samaan työsuoritukseen vastaavasti enemmän, hiili sen energian antaa puussakin.

Biotaloudeksi nimitetään milloin mitäkin. Kun maailmalla tuli kysyntää pitkäkuituiselle havupuusellulle, Etelä-Amerikasta laivattu eycalyptuspuun sellu ei halpuudestaan huolimatta käy vaativiin tuotteisiin, keksittiin nimetä ihan perinteinen sellutehdas "biotuotetehtaaksi" sen muutaman sivutuotteen varjolla, sinänsä loistava "innovaatio" puunjalostusteollisuuden kasvojen viherpesemiseksi.

Jos me olisimme viisaita, rakentaisimme uusien ydinvoimaloiden valmistumista odotellessa runsaasti tunnettua ja koeteltua hiilivoimaa. Hiili on nyt hyvin halpaa ja sitä saa kaikkialta. "Hiilipeikko" on vain ideologinen lyömäase.

Muutama vuosi sitten kirjoitin "e10bensiini"-lehden kolumnistina jutun sen hetken hitistä, USA:n Keski-Lännen suurten maissinviljelijöiden ylituotanto-ongelmien ratkaisuksi keksitystä "biobensiinistä", jonka suuremmoisuutta hehkutettiin. Nyttemmin jopa vihreä "Isä Aurinkoinen", Al Gore sen kiroaa:

 

http://www.e10bensiini.com/2011/01/ekobensiini-e10-ilmaston-pelastamista...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Lauri Wirén

Satuinpa näkemään kesällä jonkun ajankohtaislähetyksen, jossa joku jyväjemmari hehkutti biotalouteen siirtymistä. Asian pointti hänelle oli jonkun ideoima syöttötariffi, jonka piti ratkaista kaikki tuotantoon liittyvvät ongelmat. Tätä se kai olisi, eli tuotetaan muuten kannattamatonta polttoainetta valtion tuella.

Eikö tällaisesta "tuotannosta" pitäisi päästä eroon?

Hannu Tanskanen

Homman nimihän on aina sama, joku rahastaa välistä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Käsittääkseni eloperäisessä (ihmis)maailmassa ei voi ollakaan muuta kuin biotaloutta, muut taloudet ovat sen keinotekoisia johdannaisia tai sovelmia, miten kuloisellekin pomoporukalle sattuu sopimaan. Biotaloutta on aina ollut ja tulee olemaan niin kauan kuin viimeinekin muurahainen kuolee. Nykyinen biotaloushehkutus on vain yksi näitä muoti-ilmiöitä. Bio sitä, bio tätä, biotech vähän sitä sun tätä. Ennen saatiin tutkimusrahaa, kun hakemuksissa muistettiin todistella (ja toistella) rojektin vaikuttavuutta. Nyt sellainen sana on hiilidioksidi tai ilmaston lämpenemi....eikun -muutos. Mikähän se on huomenna?

Taitaa kusi tankissa terästää menoa...samalla tavoin kuin hypettäjien päissä.

Hannu Tanskanen

Niin, milloin se on bio, milloin nano, näitä taikasanoja. Urea päässä ja etyyli tankissa iloisen illan jälkeen.

Tapani Heikkilä

Jos kärkihankkeen tavoitteena on vain jalostaa puuta enemmän nykytekniikoilla (kuten Äänekosken sellutehdas), niin metsään menee. Mutta jos tarkoituksena on oikeasti saada potkua biokehitykseen ja muuhunkin teknologiseen kehitykseen, eivät rahat mene hukkaan.

Tässä Olli Hietasen esityksessä on viittauksia ja esimerkkejä

http://www.avi.fi/documents/10191/153247/Olli+Hiet...

Tuo on jo parisen vuotta vanha, mutta toimii.

Oikeasti. Moni korvaamattomana pidetty toimintatapa ja teknologia on aikaa sitten unohtunut.

Hannu Tanskanen

No näitä Himasia ja muita ihmelapsia riittää ...

Toimituksen poiminnat